Haptonomische ontspanningsmassage

 

De haptonomie is de leer van het tasten en voelen. Aanraken en aangeraakt worden vergroot het bewustzijn van het eigen lichaam en de ervaring daarvan. Ook wordt men bewuster van indrukken en waarnemingen uit de omgeving en leert men hier beter mee omgaan.

Het gaat hier dus niet om het technische van het tasten maar om de intentie van het tasten. Massage krijgt een extra dimensie wanneer dezelfde warmte en betrokkenheid aan de persoon op de massagetafel vanuit een positieve intentie meegegeven kan worden.

We werken toe naar het optreden van consensus. Wanneer de therapeut en de cliënt / patiënt in consensus zijn (letterlijk betekend consensus: "van hetzelfde gevoelen zijn") heerst er een sfeer van wederzijds respect, rust en complete ontspanning.

 

Ayurvedische massage

 

Dhanvantari: is degene die ayurveda van de goden naar de mensen heeft gebracht (Dhanvantari betekent;"Hij die binnen de cirkel staat van geboorte en dood")

Ayurveda, het woord komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit 2 delen: ayur (afgeleid van ayus) wat zoveel betekent als leven en veda betekent kennis van of weten. Ayurveda gaat dus over de kennis van het leven in de meest ruime zin. Ayurveda heeft zich inmiddels al meer dan 5000 jaar bewezen en is daarmee de oudste geneeswijze ter wereld. Vele geneeswijzen hebben hun oorsprong in de Ayurveda, vandaar ook de naam 'Moeder van alle Geneeswijzen'.

Zowel lichaam, geest als ziel spelen ieder hun eigen rol in gezondheid en ziekte binnen de ayurveda natuurgeneeskunde. Van het hele Ayurveda pakket beheerst Yvonne een stukje van de Ayurvedische (ontspanning-s-)massage.

De leer van de Ayurveda is een opleiding van slechts 7 jaar. Om een mooie aanvulling op mijn bestaande werkvormen te vinden heb ik gekozen voor de basis van de Ayurvedische massage (Eén van de vele onderdelen / werkvormen van de Ayurvedische geneeskunde.), een massagevorm die zowel voor een hele diepe ontspanning kan zorgen als voor een flinke stimulatie / activatie.

 

Holistische massage

 

In de holistische massage worden lichaam, geest en ziel als één geheel genomen. Er wordt gewerkt met liefde en respect voor de mens.

In de Holistische massage wordt gewerkt met diverse massage technieken en kunt u vergelijken met een diepe ontspanningsmassage. U wordt gemasseerd met aromatische olie of 100% natuurlijke amandelolie.

 

Ontspanningstherapie

 

De eerste methode is een sterk fysiek gerichte methodiek. Door bewust de spieren aan - en ontspannen leert iemand zijn/haar spierspanning te ervaren en reguleren, waardoor een gerichte ontspanning ontstaat. (Jacobson, progressieve relaxatie.)

De andere methode leert iemand door positieve zelfsuggestie zijn/haar lichaam tot rust te brengen. Dit is een mentale methodiek. (Autogene training volgens Schulz.)

Weer een andere methode is bijvoorbeeld meditatie. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer technieken. Natuurlijk wordt er naar de individu gekeken als het gaat om deze vorm van therapie. Het is een additieve therapie en wordt zelden als een aparte op zich staande therapie gebruikt.

 

Oefentherapie

 

Na bijvoorbeeld een blessure of periode waarin je gedwongen 'stil' moet blijven zitten / liggen is belangrijk de functionaliteit van de spieren en gewrichten rustig en zorgvuldig op te bouwen. Overbelasting kan het 'probleem' vaak eerder verergeren dan herstellen.

Er wordt gewerkt aan de mobiliteit, rek-oefeningen, stabiliteit en kracht van de gewrichten en spieren. Voor een goed verloop van deze therapie is het enorm belangrijk dat je thuis serieus oefent!