Onderzoek

 

In het kader van haar opleiding tot massagetherapeut is Yvonne van Diessen in 2004 / 2005 bezig geweest met een theoretisch en klein praktisch onderzoek naar de effecten van massagetherapie bij kinderen met ADHD. De resultaten zijn in 2006 beschreven in haar afstudeerscriptie.

Marja van der Ende is in het kader van haar opleiding en als vervolg op de scriptie van Yvonne van Diessen in 2006 een meer praktisch onderzoek gestart naar de effecten van massagetherapie bij kinderen en volwassenen met ADHD. De resultaten zijn in 2007 beschreven in haar afstudeerscriptie.

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder; in het Nederlands betekent dit aandachts- en
concentratiestoornis met hyperactiviteit. Mensen met ADHD hebben moeite om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden. Ook ontbreekt het hen aan een innerlijke controle die de remfunctie van het gedrag regelt. Ze zijn vooral op jonge leeftijd, voortdurend in beweging.

Massagetherapie kan de lichamelijke gevolgen van dit gedrag op mensen met ADHD verlichten. Door te onderzoeken wat de effecten van de verschillende soorten massages zijn op lichaam en geest van de patiënt, kan een gerichte behandeling samengesteld worden.

De verschillende methodes die onderzocht worden, zijn haptonomische ontspanningsmassage, ayurvedische massage, energetische massage, voetreflexmassage, bindweefselmassage, ontspanningstherapie, acupressuur en sportmassage.

Tevens zal gekeken worden naar zaken als voeding, medicatie en dagindeling. Om een op de persoon afgestemd advies hieromtrent te kunnen geven, werkt Marja samen met o.a. Chiropractie Westland en het Nederlands Centrum voor Energetische Geneeswijzen (NCEG) in Naaldwijk. Meer informatie over dit centrum vindt u op www.nceg.nl.

 

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een intakegesprek
  • een aantal behandelingen, waarbij de genoemde soorten massages en een combinatie van deze massages worden toegepast
  • een moment van evaluatie na elke massage, waarbij een evaluatieformulier wordt ingevuld met de resultaten en dingen die zijn opgevallen tijdens en na de behandeling

 

Aangezien de resultaten uit de eerste onderzoeken zeer positief te noemen zijn, hebben Marja en Yvonne besloten om door te gaan met het onderzoek en hun kennis en ervaringen door te geven aan collega-therapeuten.

Kinderen en volwassenen met ADHD, die aan het onderzoek willen deelnemen, kunnen een e-mail sturen naar info@pradana.nl / info@massage-therapie.nl

Bellen kan natuurlijk ook, voor informatie of het maken van een afspraak:

013-8509808 / 0174-243123

Helaas is het onderzoek (nog) niet gesubsidieerd. Wel kan in de meeste gevallen gebruik worden gemaakt van vergoeding door uw zorgverzekeraar. Vraag in uw e-mail of telefonisch contact naar de voorwaarden.


© Copyright Pradana